Anabilim Dalı Başkanı: Doç. Dr. Ahmet Mutlu AKYÜZ

Genel Bilgi

İnsan kaynakları yüksek lisans programının amacı sosyolojik, analitik, hukuksal ve psikolojik konularda akademik bilgi sahibi olan, insan kaynakları yönetimi bakış açısı ile bu kavramları yorumlayabilen, temel insan kaynakları yönetimi fonksiyonlarını yerine getirebilmenin yanında, uluslararası rekabet ve ulusal kalkınma için gerekli insan gücü politikalarını işletme düzeyinde planlayabilecek yetenek ve niteliklere sahip mezunlar yetiştirmektir. Diğer taraftan alandaki yenilik ve değişimleri takip eden, çalışma ortamındaki sosyal ilişkileri ve bunların toplumsal ve bireysel etkilerini de inceleyen, bu doğrultuda ulusal ve uluslararası düzeyde teorik ve ampirik çalışmalar yapabilecek araştırmacılar yetiştirilmesine de katkı sunmak amaçlanmaktadır.

Program Eğitim Amaçları

PEA1- İnsan kaynakları alanında uzmanlaşma.

PEA2- Uluslararası perspektif kazanmak.

PEA3- Eleştirel ve analitik düşünebilmek.

PEA4- Küreselleşme ve iş dünyasına olan yansımalarını tartışabilmek.

PEA5- Bilimsel literatürü etkin bir şekilde kullanabilmek.

PEA6- Alan ile ilgili bilimsel araştırmalar yapabilmek.

PEA7- İstatiksel analiz yöntemlerini kullanabilmek.

Program Çıktıları

PÇ1. İKY alanına ilişkin kuramsal bilgisini derinleştirir.

PÇ2. İlgili diğer disiplinler ile ilişki kurar.

PÇ3. İKY alanındaki uygulamaları eleştirel bakış açısıyla değerlendirir.

PÇ4. İnsan Kaynakları alanı ile ilgili akademik çalışamalar ortaya koyar.

PÇ5. Alan ile ilgili bilimsel çalışmaları farklı yaklaşımlar ile analiz eder.

PÇ6. Ülkemizdeki İKY uygulamalarını uluslararası uygulamalar ile karşılaştırarak değerlendirir.

PÇ7. İstatiksel analiz yöntemlerini kullanabilir.

PÇ8. İş analizi, iş değerleme, insan kaynağı bulma ve yerleştirme, performans değerleme gibi insan kaynakları uygulamalarını tasarlayabilir ve yürütebilir.

PÇ9. Küreselleşmeyi ve iş dünyasına yansımalarını sahip olduğu teorik altyapısı ile değerlendirebilme becerisi kazanır.

PÇ10. İnsan kaynağının psikolojisini kavrayabilir, motivasyon ve verimliliğinin artırılması için yapılması gerekenleri belirleyebilir.

Kazanılan Derece

Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında İnsan Kaynakları Bilimi alanında Yüksek Lisans derecesine sahip olunur.

Kabul Koşulları

Yüksek lisans programına kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ve YÖK tarafından belirlenen süreçleri tamamlamış ve sınavları başarmış olmak zorundadır. Programa öğrenci kabulü ve başvuru koşulları akademik dönem başlamadan önce Gümüşhane Üniversitesi Lisasüstü Eğitim Enstitüsü Internet adresinde yayınlanmaktadır (Gümüşhane Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği).

Yüksek lisansa başvuracak adayların, öncelikle 1.Lisans Diplomasına, 2.Lisansüstü giriş sınavından (ALES) geçerli minimum puana sahip olmaları gerekir.

Üst Kademeye Geçiş

Yüksek lisans programını başarı ile tamamlayan mezunlar, ALES sınavından geçerli notu almaları, İngilizce dil yeterliliğini sağlamaları koşuluyla gerek kendi alanlarında gerekse çok disiplinli alanlarında doktora programlarına başvurabilir.

Mezuniyet Koşulları

Tezli yüksek lisans programı toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla seminer dersi dahil en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. 

Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır.

Dört yarıyıl sonunda öğretim planında yer alan kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan veya bu süre içerisinde Üniversitenin öngördüğü başarı koşullarını/ölçütlerini yerine getiremeyen; azami süreler içerisinde tez çalışmasında başarısız olan veya tez savunmasına girmeyen öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir.

Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği ile ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.